top of page

Blog

  • Yazarın fotoğrafıMirey Yuhay

Sindirim Sistemi

Güncelleme tarihi: 13 May 2018

Günümüzde yoğunlukla ve hızla artan sindirim sistemi problemleri ile karşı karşıyayız. Merkezimize gelenlerin en az %50-60’ı bu dertten muzdarip. Ancak birkaç basit alışkanlık değişimi ile bu durumu 1 gün gibi kısacık sürelerde farkedilecek derecede iyileştirmek mümkün.



Gelin bakalım bu problemler neler, neden oluyor ve nasıl çözülür ?


SORUNLAR


Gaz ve Şişkinlik – herkes inanılmaz derecede “gazım var ve şişim” diye şikayetini belirtiyor.

Kabızlık – “bizim ailede var ezelden beri böyle diye” durumu kabullenilmiş ancak aslında günlük yaşamdaki aksiyonlarımızla değişen bir durumdur.


İyileşme sırasında önemli olan 2 aşama var;


1- Semptomları rahatlatıcı destekleyici çözümler – bisikletin yan tekerleri gibi bir sure kullanılır.

2- Problemi ortadan kaldırmak yani bu sorunları hiç yaşamamak veya dozunu azaltmak


Aslında temel çözüm sindirimi en kolay ve kısa sürede vücuda yaptırmaktır. Böylelikle vücut çok aşınmamış olur. Ve sindirime harcanacak enerji vücudun kendini yenilemesi ve arındırılması için kullanılır.


ETKENLER (Bunu sağlayacak etkenler nelerdir?)


Besin kalitesi

Herşeyden once yediğimiz yiyecekler genelde artık doğal formunda değil, işlenmiş, genetik yapısı değişmiş ve lezzet artırıcı, raf ömrü uzatıcı, renklendirici vb. bağımlılık yapıcı katkı maddeleri ile dolu. Dolayısı ile içerik olarak bir kere sistem reddediyor. Aslında bu bir uyarı sistemi !


Bu yüzden öncelikle yiyecekleri doğal ve sezonuna gore tüketmeli.


Besin kombinasyonu

Nasıl ki renkli – siyah ve beyaz çamaşırları aynı anda çamaşır makinesine atmıyorsak farklı yemek gruplarını da aynı anda tüketmemeliyiz. Besin kombinasyonu kuralına gore ideali protein ile karbonhidratları aynı anda tüketmemek sindirim sistemini en rahatlatıcı işlem. Yani sebze ve yeşillikler joker gibi. Proteinlerle ayrı, ve karbonhidratlarla ayrı tüketilebilirler. Sebzelerle meyveler de ayrı tüketilmeli. Karpuz ve kavun da tek başlarına tüketilmesi gereken meyvelerdir.



Su – yemek ilişkisi

Yemekle birlikte su içilmemeli. İçilirse sindirimi sağlayacak olan enzimler sulandığı için sindirim süresi uzayacak enerjimiz buna gidecektir.


Meyve – yemek ilişkisi

Meyveler yemekten once tüketilmeli aslında. Çünkü diyelim ki 8 saatte sindirilecek bir et yediniz ve arkasından yarım saatte sindirilebilecek bir meyve. O meyve 8 saat orada bekliyor ve fermente olarak gaz ve şişkinliğe sebep oluyor. Halbuki önce yenilse hemen sindirilip oradan geçecek.


Yeme şekli – Çiğneme (Midemizin Dişleri Yok)

Yiyecekleri sadece 2-3 çiğneyip yuttuğumuz zaman midenin bunu sindirmesi çok daha zor oluyor. Çünkü midemizin dişleri yok. Dolayısı ile içeceklerimizi yer gibi yavaş yavaş tadını çıkara çıkara içmeli, yiyeceklerimizi de neredeyse sıvı formuna gelene kadar çiğnemeliyiz ki midemiz rahat etsin.


Bunu bir deney-oyun haline getirin gözünüzü kapatın ve ağzınıza attığınız bir yiyeceği en az 30 kere çiğneyin. Bakalım ne hissedeceksiniz ?


Yeme hızı - yavaşla

Torbaya birşeyler tıkıştırır gibi hızlı yememiz mideyi sindirimde zorlayan bir durum.


Yeme miktarı

Herkesin mide boyutu kendi yumruğu kadar. Dolayısı ile bunu çok aştığımızda mide yine zorlanıyor. Midenin üçte biri katı yiyecek, üçte biri likit geri kalan üçte biri de boş olmalı denir.


“Battı balık yan gider” den çok “Zararın neresinden dönülse kardır.” mantığına yaklaşmalı ! ☺


Yeme zamanı

Güneş battıktan sonra yemek yenmemeli idealinde doğaya bakıldığında. Ve bu mevsimlere ve yaşadığınız ülkeye gore değişiklik gösterebilir tabii. Modern ve sosyal yaşam açısından baktığımızda akşam 6.00-8.00 arası yemeğimiz bitmiş olmalı. Çünkü bundan sonra vücut artık detoks moduna geçecektir sindirimle yorulmamalıdır.



Stres

Veee tabii ki en sona kaldı ama aslında sindirim sistemi sorunlarına en büyük sebep stress. Sindirim sisteminin tamamen kitlenmesine, yavaşlamasına ve katılaşmasına sebep oluyor. Sindirime gidecek kan dörtte üç oranında azalıyor. Barsaklardaki iyi bakteriler azalıyor, bağışıklık düşüyor.


Bu sorunlar başka bir açıdan baktığımızda hayatta da başımıza gelen ancak sindiremediğimiz durumlara da işaret eder. Bu yüzden vakit kaybetmeden bu konularla da yüzleşmek için harekete geçin. Nefes terapileri bunun için idealdir.


Destekler

Bakın bu sorunları yaşamamak için yukarıdakileri yapmanız gerekmektedir. Bunları alışkanlık haline getirene kadar da yemeklerden önce 2 adet sindirim enzimi kullanırsanız gaz ve şişkinlik büyük ölçüde azalır.


KABIZLIK


Kişilerin yine yüksek oranda yaşadığı bir diğer sorun kabızlık. İdealde bakıldığında hergün bir kere büyük tuvalete çıkılmalıdır. Bu sürenin uzadığı her gün rahatsızlık da büyür ve dayanılmaz bir hal alır.


Buradaki etkenler de şöyle;


Su

Gün içinde yeteri kadar su içmiyorsak vücut dehidre oluyor ve akış sağlanmıyor kuruma ile birlikte sorun başlıyor. Yiyecekler barsaklara yapışıyor atılamıyor. En az 2-3 lt iyi kalite yüksek pH’lı cam şişeden olacak şekilde su içmeli.


Besin çeşidi – Lifli yiyin.

Ayrıca yediğimiz yiyecekler daha lifli olmalı. Çok fazla et, süt ürünleri ve karbonhidrat ürünleri yapışkan yiyecekler tabir ettiğimiz yiyeceklerdir ve eğer kendinizi gözlemlerseniz bunlar yediğiniz miktarla orantılı çıkmaz. Ancak sebze yeşillik baklagil türü beslendiğinizde gayet rahat bir çıkış olur. Vücudunuzu gözlemleyin ne yapınca nasıl bir reaksyon veriyor ?


Hareket

Sürekli oturma ve durağan halde olunduğunda tabii ki çıkış da olmuyor. Bir TV programında yürüyüş bandı kullanan bir hanımın 5 dk içinde tuvaleti geldiğinden şikayet ediyordu. Dolayısı ile hiçbirşey yapamıyorsak her gün bir 30 dk yürüyüş, trambolinde zıplamak veya merdiven inip çıkma bile işe yarar.


Yağlar

Güzel bir zeytinyağı, omega yağları, avocado ve hindistan cevizi yağları kullanımı da bu sorunu azaltacak öğelerdendir. Zincirleri yağlanmamış bir bisiklet düşünün. Doğru yağları tüketmemek bizim için de benzer sonuçlar doğurur.


Mg

Magnezyum kullanımı yine tuvalete çıkış için büyük destektir. Magnezyum içeren yiyecekleri (kakao, kabak çekirdeği, muz vb.) tüketmenin yanısıra eczanelerde bulunan takviyeler de (Magnesi Calcine) hızlı bir çözümdür.


Bırakmak

Psikolojik olarak eskiye tutunan kişilerde kabızlık daha yaygındır. Biraz bırakma enerjisine geçilmelidir. Yine nefes terapilerini önereceğim.


Gazeteci yazar Mehmet Ali Bulut’un Can Boğazdan Çıkar adlı kitabında güzel bir ifade var; “kilo birikmiş dışkıdır.” diyor kendisi.


Destekler

Bu etkenlere destek gıda takviyeleri de aşağıdaki gibidir;

  • Probiyotik barsaklardaki iyi bakterilerdir. Ne kadar çok o kadar iyi. Tok karnına günde 2 adet alınmalıdır.

  • Psyllium Husk Powder – lif tozu. Meyve sebze sularının içine bir tatlı kaşığı atılarak kullanılabilir. Barsakların fırçalanmasını sağlar.

  • Laksatif – Bir de direk çözüme yönelik laksatif takviyeleri vardır. The LifeCo’da LifCo ürünümüz buna destektir.


Son Söz

Durumlar böyle. Tabii ki istisnalar olabilir. Ancak yukarıdaki kriterler sindirim sisteminin rahatlamasına birebir çözümlerdir. Yapın rahatlayacaksınız hem de hemen. Barsaklarınız bu roller coaster’lar kadar akışkan olacak.



42 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page